Het zit ze hoog: bestuurders en commissarissen bij banken en verzekeraars vinden het gênant als ze herexamen moeten doen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank, om te kijken of ze nog geschikt zijn voor hun baan. DNB-directeur Jan Sijbrand maakt een symbolische geste.
Banken en verzekeraars kregen de afgelopen jaren een bak met nieuwe regelgeving over zich uitgestort. Op het persoonlijke vlak scherpte toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) ook het beleid aan voor de zogenoemde ‘hertoetsing’ van bestuurders en commissarissen.
Die hertoets blijkt tot extra irritatie te leiden bij een deel van de bestuurders en commissarissen, zo meldt DNB-directeur Jan Sijbrand donderdag tegenover Het Financieele Dagblad. “Vooral commissarissen ervaren de hertoetsing als naar. Er zijn ook mensen die hem zelfs als dreigend ervaren. Die menen dat we het instrument van de hertoetsing zouden gebruiken om beleid af te dwingen. Dat is onzin. Als je ziet wat er bij komt kijken om iemand heen te zenden bij een hertoets… De Wet financieel toezicht moet alles onderbouwen. Deze toets wordt alleen ingezet als je het te bont hebt gemaakt. Dan moet je wel een stevige beleidsregel frontaal hebben overschreden.”
Sijbrand reageert hiermee ook op de knallende ruzie die DNB kreeg met verzekeraar Delta Lloyd: na onderzoek van DNB werd financieel topman Emiel Roozen van Delta Lloyd ongeschikt bevonden, in verband met een affaire rond vermeende rente-manipulatie. De top van Delta Lloyd bleef aanvankelijk vierkant achter de eigen financiële topman staan, maar haalde afgelopen augustus bakzeil: Roozen stapte alsnog op.
Toets voor commissarissen ‘klantvriendelijker’
Pro forma kondigt Sijbrand tegenover het FD aan wel wat ‘klantvriendelijker’ te willen worden bij hertoetsingen.
De veelal oudere mannen die de top van de financiële wereld domineren hadden moeite met interviews door "dertigjarige psychologen", aldus het FD. "We brengen meer senioriteit in, omdat we merkten dat gesprekspartners niet altijd op dezelfde golflengte zaten", aldus de DNB-bestuurder.
Ook kijkt DNB in de procedure naar de vraag of een beschikking al dan niet op schrift moet worden gesteld, als een commissaris of bestuurder tijdens de toets zelf al z'n conclusies trekt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl